Jaz kuham, Recepti

Tajska sladko-kisla čili omaka

Sladko-kislo-pekoče, tudi za ozimnico

Na vrtu imam letos veliko feferonov, dolgo sem razmišljala kako jih uporabiti. Moja mami kuha klasično čili omako, ki jo vedno deli z nami, zato nisem hotela narediti enake. Potem pa se spomnim na Tajsko in njihovo omakico. Takoj sem se lotila dela. Tajska sladko-kisla čili omaka je pripravljena zelo hitro in enostavo. Rezultat pa neverjetno podoben originalu. Priporočam pa ti, da med kuhanjem nosiš rokavice in imaš odprta okna, sploh če imaš opravka z zelo pekočimi feferoni.

Recept:

  • 120 ml riževega kisa
  • 240 ml vode
  • 180 g sladkorja
  • 3 zrni česna-  nasekljani
  • enaka količina ingverja
  • 15 ml sojine omake
  • 4 čiliji- nasekljani
  • velika žlica koruznega škroba
  • malo hladne vode, kjer boš razmešala koruzni škrob
Sestavine za tajsko sladko- kislo čili omako
Sestavine za tajsko sladko- kislo čili omako

Postopek

Najprej v posodi zmešaj  prvih šest sestavin iz seznama, mešaj dolker ne zavre, nato zmanjšaj temperaturo. Naj rahlo vre cca. 3min, nato primešaj čilije, naj vrejo par minutk. Med tem razmešaj koruzni škrob v malo hladne vode in ga zmešaj v omako. Vse skupaj se naj kuha približno 8-10 min, tako da se Tajska sladko- kisla čili omaka malce zgosti. Nato še vročo nalij v kozarčke in jih tesno zapri.

Sesekljani čiliji
Sesekljani čiliji

 

Omaka naj počasi vre
Omaka naj počasi vre
Končni izdelek
Končni izdelek

Omakica paše super z škampi in rakci, različnimi tempurami pa tudi na pico si jo moj dragi namaže 😉

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja