Jaz kuham, Recepti

RECEPT za kruh iz kislega testa

Recept za kruh uspe tudi z belo moko, vendar priporočam, da uporabiš vsaj polovico polnozrnate. Zaradi samega okusa, pa tudi zdrav je bolj.

Potrebuješ:

70g kislega testa

1kg moke

700-800ml vode ( Zakaj sem napisala pribižno količino vode? Zato, ker jo vska vrsta moke različno absorbira)

1 veliko žlico soli

 

Najprej vmešaj testo iz cca. 700g moke in vode(po občutku), testo naj bo kar mokro (pocasto), pusti ga počivati pol ure. Sedaj umesi kislo testo, ko je dobro vmešano dodaj sol, zopet premesi in prični dodajat preostanek moke. Testo je primerno za vzhajanje, ko se ne lepi več na roke.

Ko se testo ne lepi več na roke je primerno za vzhajanje
Ko se testo ne lepi več na roke je primerno za vzhajanje

 

Testo daj v posodo in pokrij z folijo, pusti počivati pol ure, nato si navlaži roke in primi za testo, ter povleci zgornji konec proti spodnjemu, kot bi ga preložila. Testo povleci in preloži štirikrat, iz vsake neba enkrat. S tem testo zračiš in pospešiš proces. Spet pusti počivati pol ure in ponovi vlečenje ter prelaganje. Postopek ponovi med 3 do 5 krat.

Vlečenje in prelaganje testa (tudi možek obvlada ;) )
Vlečenje in prelaganje testa (tudi možek obvlada 😉 )

 

Ko končaš z vlečenjem in prelaganjem, oblikuj hlebček na pomokani površini.

Oblikovan hlebček
Oblikovan hlebček

 

Pripravi si pleteno košaro prekrito s krpo in jo izdatno pomokaj. Hlebček položi vanjo z lepšo stranjo in pokrij z folijo.

Hlebčki v košarah
Hlebčki v košarah

 

Od tukaj naprej pa sta dve varianti, ali pustiš testo na toplem 5-6 ur in ga spečeš ali pa ga po 20 min počivanja na toplem daš za 16 ur v hladilnik in potem ven za dobre pol ure in spečeš. Najboljše rezultate sem dosegla, ko je testo počivalo 16 ur v hladilniku.

Preden ga daš v pečico pa ga z ostrim nožem ali rezalnikom testa malo prerežeš.

Rezalnik za testo
Rezalnik za testo

 

Peka

Za karamelizirano rjavo barvo se kruh peče v lončeni, keramični ali litoželeni posodi s pokrovom. Jaz uporabljam tole, klikni tukaj.

Eno uro pred peko nastavi pečico na 250°C in vanjo vstavi posodo za peko s pokrovom, da se ogreje. Hlebček obrni na desko z peki papirjem in ga prereži v željenem vzorcu. Posodo vzami iz pečice in vanjo položi hlebček s peki papirjem, pokrij in peci 20 minut. Nato pokrov odstrani in zmanjšaj temperaturo na 230°C in peci še 30 minut.

Seveda pa lahko spečeš kruh kot ponavadi v pekaču, najprej na cca 200°C – 20min , nato pa zmanjšaj temperaturo na cca 180°C in peci še 30 minut.

Ko je omamno dišeč hlebček pečen, ga položi na rešetke da se ohladi. Pa dober tek!

Hlebček kruha iz kislega testa
Hlebček kruha iz kislega testa
Prerezan kruh s kislim testom in polnozrnato pirino moko
Prerezan kruh s kislim testom in polnozrnato pirino moko

 

Vem, da se postopek bere malo zapleteno ampak ti obljubim, da ko boš spekla dva hlebčka, se ti bo zdelo čisto enostavno.

 

NAVODILA za pripravo kislega testa

Za vsa vprašanja sem ti na voljo na Instagram profilu ali Facebooku

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja