Jaz kuham, Recepti, Slano

Pizza iz kislega testa (klasična in veganska)

Vsi v družini jih obožujemo

Pizza je zakon še posebej, če je domača. 😀 Ko se mi kak dan ne da kuhati in vprašam, če bi jedli pizzo, so vsi takoj za, ampak pod pogojem, če jo spečem jaz. Pa smo tam 😀 Tudi danes je bilo tako. Ni mi preostalo drugega, kot, da sem se lotila dela.  Odločila sem se, da preizkusim kislo testo tudi v testu za pizzo. Prebrala sem kar nekaj receptov, vendar so bili vsi prekomplicirani, če bi jim sledila bi jedli pizzo jutri za zajtrk 😉 Tako sem se lotila izdelave testa kar po svoje.

Za testo potrebuješ:

70g  kislega testa

1kg pšenične moke tip 1050 ((ima večjo vsebnost ovojnice, zaradi tega je temnejša in primerna za peko kruha) , lahko pa uporabiš tudi polnozrnato moko

600ml vode

1 velika žlica soli

Sol, kislo testo in bio polnozrnata pšenična moka
Sol, kislo testo in bio pšenična moka tip 1050

 

Postopek

Tokrat nisem testa nič prelagala, tako kot je potrebno pri kruhu, ampak sem ga zamesila kar v kuhinjskem robotu. Najprej sem zamesila moko in vodo, dodala kislo testo, dobro premešala nato pa dodala sol. Testo naj se ne lepi na prste. Nato sem ga pokrila in pustila vzhajati pol ure.

Testo sem zamesila v kuhinjskem robotu
Testo sem zamesila v kuhinjskem robotu

Po pol ure boš na otip čutila, da postaja testo bolj voljno in puhasto. Testo na pomokani površini razdeli na enake dele, jaz sem ga razdelila na šest kosov-6 velikih pic. Oblikuj jih v kroglice in položi v pomokano posodo in jo pokrij s folijo. Na toplem naj vzhaja približno tri ure. Lahko pa narediš testo dan pred peko in ga daš v hladilnik po dveh urah vzhajanja, naslednji dan bo testo še bolj voljno in lažje za oblikovanje.

Testo na pomokani površini
Testo na pomokani površini

 

Enakomerno razdeli testo ter ga oblikuj v kroglice
Enakomerno razdeli testo ter ga oblikuj v kroglice

 

Pripravljeno na vzhajanja
Pripravljeno na vzhajanje

 

Če boš pico pekl isti dan, ga daj pred peko za pol ure v hladilnik.

Pečico segrej na 230°C , najbolje na funkciji spodnje grelo plus ventilator. Na pomokani površini kroglico oblikuj v pico, jaz jo kar z rokami saj je testo super raztegljivo.

 

Testo oblikovano v pizzo
Testo oblikovano v pizzo

Na pico lahko nadevaš karkoli si želiš, moji punci sta povabili sosedova otroka na kosilo in, ker imajo najraje klasiko sem jo nadevala pol pelati-sir, polovico pa pelati-sir-šunka. V pelate dajem samo sol, poper ter origano. Pico peci na 230°C približno 5-8 min, toliko da postane skorjica lepo rjava.

 

Klasika za otroke, šunka. sir in pelati
Klasika za otroke, šunka. sir in pelati

Testo je božaaaansko!!! Hrustljavo, tanko, v robu pa luknjica pri luknjici, skratka hrustljava nebesa 😉 Otroci so pojedli tri velike pice, za mizo je bila čista tišina, torej mi je recept uspel! 🙂

Hrustljava skorjica
Hrustljava skorjica

Za naju z možem pa sem naredila vegansko pizzo, za katero niti slučajno ne veš, da je veganska.

 

Veganski sir-mozzarella
Veganski sir vs. mozzarella

 

Pelati
Pelati

Na najino vegansko pico sem dala:

  • pelate
  • suh paradižnik
  • kapre
  • olive
  • čebulo
  • bučko
  • salamo iz seitana
  • veganski sir
  • papriko

Na pečeno pa sem še posula črn in bel sezam, baziliko ter mlado čebulico.

Veganska pizza pred peko
Veganska pizza pred peko
Pečena veganska pizza. Njamiii!
Pečena veganska pizza. Njamiii!

Dober tek ti želim!

 

Za vsa vprašanja sem ti na voljo na Instagram profilu ali Facebooku

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja