Jaz kuham, Recepti, Sladko

Ocvrti veganski krofki (ameriški in klasični)

Krofki, krofki

Krofe si zaželim le nekajkrat na leto, zato morajo biti takrat res “ta” pravi. Pečeni v pečici, ki so zadnje čase tako popularni, ne pridejo v poštev, ker to so zame buhtlji. 🙂 Krofki morajo biti ocvrti, hrustljavi, puhasti in sladki. 😛 Da izpolnjujejo vse te kriterije pa ni nujno, da vsebujejo mleko in jajca. Zato sem pripravila ta recept, ki bo prepričal tudi največje skeptike, ki mislijo, da krofov brez mleka in jajc ni.

 

Za ocvrte veganske krofke potrebuješ:

  • 700g gladke moke
  • 1 kocka svežega kvasa+ 1dcl tople vode+žlica skadkorja
  • 2 jedilni žlici mletih lanenih semen+ 6 jedilnih žlic vode
  • 350ml toplega riževega mleka
  • 100g sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 140g rastlinskega masla (stopljenega)
  • vanilijev sladkor
  • naribana limonina lupinica
  • žlica ruma
  • noževa konica kurkume

 

  • olje za cvrtje

 

Postopek:

Najprej pripravi kvasec iz kvasa, vode in sladkorja. Pusti nekaj minut na toplem. Med tem pa pripravi laneni jajci, zmlej lanena semena in jih pomešaj z vodo. Sedaj pa vse sestavine razen mleka dodaj v posodo in prični z gnetenjem. Mleko dodajaj postopoma, saj je možno, da ne boš potrebovala vsega ali pa ga boš potrebovala malce več, odvisno od moke in ostalih sestavin. Testo dobro pregneti, ko se neha prijemati na roke ga pokrij s krpo ter pusti vzhajati eno uro.

Ameriški krofki

Vzhajano testo razvaljaj na približno 1 cm debeline ter izreži krofke in njihove luknje. Pokrite vzhajaj še 30 min. Jaz sem uporabila modelček za krofke in nastavek za brizganje, lahko pa uporabiš tudi kozarce, zamaške… Izrezane luknje lahko ponovno pregneteš in oblikuješ ali pa jih ocvreš kot krofe in dobiš popolne mini sladke zalogajčke.

Klasični krofki

Vzhajano testo z rokami oblikuj v kroglice, ter jih pokrite vzhajaj  30 minut in nato ocvri.

Izrezovanje razvaljanega testa
Izrezovanje razvaljanega testa
Vzhajanje krofkov
Vzhajanje krofkov

Krofke sem ocvrla v kokosovem olju, v ponev sem ga nalila približno za dva prsta. Cvrla sem jih približno 2-3 minute na vsaki strani oz dokler niso postali lepe zlatorjave barve.

Cvremo jih do zlatorjave barve
Cvremo jih do zlatorjave barve

 

Ocvrti ameriši krofki
Ocvrti ameriški krofki in njihove luknje

 

Cvrtje klasičnih krofkov
Cvrtje klasičnih krofkov

 

Ameriške krofke lahko dekoriraš na nešteto načinov, preliješ s čokolado, potreseš z oreščki, pomočiš v sladkor…možnosti so neomejene.

Jaz sem jih pomočila v mešanico sladkorja v prahu in javorjevega sirupa, nato pa sem jih potresla z zdrobljenimi speculas piškoti, sladkorjem in cimetom.

Ameriški krofki z glazuro in posipom
Ameriški krofki z glazuro in posipom

Klasične krofke sem napolnila z marelično marmelado ter jih potresla s sladkorjem v prahu. Klasično! 😉

Klasični krofki polnjeni z marmelado
Klasični krofki polnjeni z marmelado

 

Želim ti prijetno ustvarjanje in dober tek! 😉

 

 

 

Za vsa vprašanja sem ti na voljo na Instagram profilu ali Facebooku

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja