Jaz kuham

Kruh iz kislega testa

Zakaj kruh iz kislega testa?

Kruh iz kislega testa je veliko bolj zdrav, kot kruh pečen s klasičnim kvasom. Takšen kruh ima višjo prehransko vrednost in vzpodbudno vpliva na razvoj mlečnokislinskih bakterij, zato je lažje prebavljiv. Med mlečnokislinsko fermentacijo pride do razgradnje fitinske kisline, ki se nahaja v žitnem ovoju in veže minerale (kalcij, cink, magnezij, železo …) v človeku nedostopno obliko.  Človeško telo zato iz kruha, pečenega s kislim testom laže izkoristi v žitih prisotne minerale. Pravtako naj bi manj vplival na dvig sladkorja v krvi.

 

Kako pripraviti kislo testo?

Kvasni nastavek oz kislo testo je ustvarjeno s pomočjo naravnega procesa fermentacije. Vse kar rabimo za ta proces sta moka, voda in čez nekaj časa dobimo naraven kvas.

Obstaja sto in en recept za kislo testo, jaz pa sem mojega še prilagodila, saj je večina receptov prekompliciranih. Naše prababice, ki so pekle takšen kruh so delale vse po občutku in tako je tudi prav. Potrebno ga je hraniti vsak dan in je pravzaprav živo bitje, ga lahko tudi poimenuješ. Moji punci sta navdušeni nad novim ljubljenčkom, poimenovali sta ga Hrustek.

Kislo testo- ime mu je Hrustek
Kislo testo- ime mu je Hrustek

 

Potrebuješ:

 • tehtnico
 • steklen kozarec
 • gazo
 • moko za hranjenje, najbolje deluje polnozrnata ržena(jaz uporabljam pol polnozrnate pšenične in pol ponozrnate ržene)
 • voda sobne temperature
 • lesena ali plastična žlica

1.dan

Najprej stehtaj kozarec in si zapiši njegovo težo. Najbolje na kozarec, tako ti bo lažje vsak dan hranjenja.

V kozarec vsuj 70g moke in 70g vode. Močno premešaj in pokrij z gazo. Hranjenje ponavljaj vsak dan približno isti čas, najbolje zjutraj. Kozarec postavi nekam na toplo, kjer ni prepiha.

To je vse za danes. 😉

2.dan

Živ je, živ! 😉 V kozarcu bi danes morala opaziti majhne mehurčke, to pomeni da so bakterije pričele delovati. Za današje hranjenje so navodila sledeča:

Stehtaj celoten kozarec in odštej težo kozarca, tako boš dobila težo vsebine. Sedaj pa zavrzi toliko vsebine, da bo v kozarcu ostalo 70g zmesi. V kozarec k zmesi ponovno dodaj 70g moke in 70g vode, tko kot včeraj. Vse skupaj premešaj, pokrij in postavi na toplo.

3.dan

Ponovi 2. dan. To je vse 😉

4.dan

Če povonjaš zmes, bi že morala rahlo dišati po kislem. Spet ponovi 2. dan.

5. dan

Danes je zadnji dan, ko boš kislo testo nahranila smo enkrat, zato spet ponovi 2. dan 😉

6. dan

Danes nahrani kislo testo zjutraj, nato isti postopek ponovi  še zvečer, naj bo približno 12 ur razlike.

7. dan

Ponovi 6. dan

8. dan

Taaa daaa, uspelo ti je! Imaš svoje lastno kislo testo! Danes pečemo kruheeeek, če pa ne utegneš, lahko kislo testo postaviš v hladilnik, kjer bo mirovalo. Ko želiš peči, ga vzami dan prej iz hladilnika in ga pusti, da se ogreje na sobno temperaturo nato pa nahrani kot 6.dan. To se pravi, če želiš peči v petek, ga moraš vzeti iz hladilnika v četrtek, pustiti, da se ogreje na sobno temperaturo in nahraniti zjutraj in zvečer.

Če boš pekla bolj pogosto pa ga od zdaj naprej hrani dvakrat na dan in kruh speci iz kislega testa, ki ga moraš vsak dan odstraniti iz kozarca. Če boš vestna ti kislega testa ne bo zmanjkalo nikoli.

RECEPT za kruh iz kislega testa

Za vsa vprašanja sem ti na voljo na Instagram profilu ali Facebooku

9 thoughts on “Kruh iz kislega testa

 1. Spoštovani
  Ne razumem, kako je z “odstrani vsebino, da ostane le 70g”. Kam pa dam to odstranjeno vsebino? Tretji dan in naslednje dni “odstranim tako okrog 140 g vsebine”. Kaj pa počnem s tem? Na kompost?

  1. Pozdravljena! Najlepša hvala za vprasanje. Tako je prvi teden do prve peke se višek kislega testa zavrže. Bom popravila tudi v članku, res je bilo malce nerazumljivo zapisano. Potem pa to ni več potrebno in lahko visa dan uporabite višek za nov kruhek. Upam, da sem vam pomagala! Če imate še kakšno vprašanje, vam bom z veseljem odgovorila!

 2. Hvala za odgovor.
  Joj, ampak jaz še vedno čisto ne razumem. Recimo, da zdaj vem, kako priti do prve peke. Kaj pa potem, vsak dan “hranim testo”, viške pa porabim… potem bi pa morala tudi vsak dan peči kruh…

  Sem upokojena in pečem kruh zase in moža. Rada imava kruh, pojeva ga približno v treh dneh. ( iz 800 g moke) Pečem pirinega, vsakokrat del testa shranim ( posušim) za novo peko- to je neke vrste kisli kvas. Večer pred novo peko namočim ta ostanek in naslednji dan zamesim.

  Všeč mi je vaš način priprave in želim poskusiti tudi to. Vse lepo, Miljenka

  1. Če kruha ne boste pekli vsak dan, shranite kozarec s kislim testom v hladilnik, kjer vas bo počakal do naslednje peke, dan pred peko ga vzamite iz hladilnika, zjutraj in zvečer nahranite in zjutraj bo pripravljen na peko. Jaz ga pečem dva dni zapored, razrežem in dam v zamrzovalnik. Tiste dni, ko ne pečem pa kozarček s kislim testom počiva v hladilniku.

 3. Zdaj mi je pa nerodno, ker kar gnjavim.

  Še enkrat: Razumem postopek do prve peke, kaj pa potem? Kar naprej “hranim”, vsak dan pustim le 70g, višek odstranjujem ( na kompost?….). In ta postopek traja vedno en komplet 6 dni, porabim za peko in spet nov komplet 6 dni, spet peka…

  Se vidi, ne razumem pravilno, ne….Prosim popravite moje nerazumevanje za nadaljnje peke…Hvala

  Lepo bodite, Miljenka

 4. Sem še enkrat prebrala postopek peke kruha. Ker je po osmem dnevu v kozarcu 210 gramov kislega testa, porabimo ga pa 70 g za 1 kg moke, shranimo preostalih 140 g za naslednjič, ( pri meni čez tri dni, ) nato pa začnem nov osem dnevni ciklus za novo kislo testo. Mislim, da sedaj razumem….

  Vse lepo, Miljenka

  1. Pozdravljena! Ko imate enkrat kislo testo, ga ne rabite delati ponovno. Ali ga hranite vsak dan ali pa ga, ko ne pečete kruha shranite v hladilniku. Ko je v hladilniku ga ne rabite hraniti, dan pred peko ga vzamite iz hladilnika, zjutraj in zvečer nahranite in zjutraj bo pripravljen na peko.
   Višek testa lahko zavržete na kompost.

   Z veseljem vam pomagam,

   lp

   ne-popolna.si

 5. Pozdrav

  Najlepša hvala za vso razlago. Danes začnem pripravljati kislo testo po vašem receptu. Bom poročala o uspehu. Lepo bodite, Miljenka

  Pa še to- v veselje mi je prebirati vaše zapiske, recepte… hvala, še veliko uspehov in zadovoljstva želim, Miljenka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja