Jaz kuham, Recepti, Slano

Domača paradižnikova omaka z zelišči

Čas, ko je paradižnika v izobilju

Sem ponosna lastnica majhnega vrtička, kjer raste tudi paradižnik. Ravno v tem času najbolj zori, ker ga ne uspemo vsega pojesti svežega, skuhamo omako. Paradižnikova omaka z zelišči je odlična tudi za ozimnico, saj je tako okusna, da jo samo pogreješ, preliješ čez testenine in kosilo je nared. Po želji ji lahko dodaš tudi praženo meso, tunino ali pa katero drugo zelenjavo. Pri nas jo jemo brez vseh dodatkov, potrebuje samo testenine, kakšno kapljico dobrega olivnega olja in sredi mrzlega januarja prikliče poletje na naše brbončice. Odlična je tudi na pici ali kot nadomestek paradižnika v drugih jedeh.

 

Domač paradižnik
Domač paradižnik

 

Za domačo paradižnikovo omako potrebuješ:

  • olivno olje
  • 1 čebulo (jaz uporabljam rdečo, ker je bolj sladka)
  • 4 zrna česna
  • približno 1,5 kg  zrelega paradižnika
  • 1 žlica sladkorja
  • sol
  • poper
  • 1 žlica origana
  • šopek peteršilja
  • šopek zelene
  • šopek bazilike
  • par listkov luštreka
  • vejica rožmarina

 

Postopek:

Najprej nasekljaj čebulo ter česen in ju popraži na olivnem olju. Paradižnik nareži na kose, ker bomo omakico na koncu zmešali s paličnim mešalnikom, ni potrebno, da si natančna.

 

Česen in čebula se praži na olivnem olju
Česen in čebula se praži na olivnem olju

 

Paradižnik narezan na kose
Paradižnik narezan na kose

 

Ko čebula in česen naj posteklenita, dodaj narezan paradižnik. Posuj ga s sladkorjem in premešaj, sladkor bo nevtraliziral kislino paradižnika. Ko zavre, posoli in popopraj po okusu, zmanjšaj ogenj, naj počasi vre. Po parih minutah dodaj nasekljana zelišča, origano, peteršilj, zeleno, baziliko, luštrek in rožmarin.

 

Zelišča
Zelišča: origano, peteršilj, bazilika, luštrek, rožmarin in zelena

 

Vse skupaj kuhaj približno 15 min, toliko da bo paradižnik kuhan in bo omaka malce povrela.

 

Omako kuhaj približno 15 minut
Omako kuhaj približno 15 minut

 

Pripravi palični mešalnik in zmešaj omako do željene gostote, če se ti zdi omaka še vedno preredka jo kuhaj še par minut, da tekočina povreje.

 

Omako zmešaj s paličnim mešalnikom
Omako zmešaj s paličnim mešalnikom

 

Zdaj ti pa ne preostane drugega, kot da jo naliješ v kozarčke, v vrečke za zamrzovanje ali pa jo preliješ čez vroče testenine!

 

Omaka pripravljena za zamrzovanje
Omaka pripravljena za zamrzovanje

 

Omaka je najboljša s testeninami
Omaka je najboljša s testeninami

Dober tek ti želim!

Za vsa vprašanja sem ti na voljo na Instagram profilu ali Facebooku

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja